Je C.V. is je visitekaartje!

Een werkgever scant je C.V. in 20 seconden. Die eerste indruk is vaak doorslaggevend om te denken: die wil ik! Zorg er daarom voor dat jouw CV de interesse bij de werkgever wekt en hem prikkelt om verder te lezen. Deze tools helpen jou op weg om je C.V. nét even die extra ‘touch’ te geven.

Relevante en complete informatie in maximaal 2 A4-tjes
Zorg ervoor dat je C.V. altijd up to date is met informatie die relevant is voor de werkgever waar je solliciteert. Probeer het kort en krachtig te houden zodat je nieuwe werkgever niet halverwege het lezen in slaap valt.

C.V. met een gouden randje
Geef je C.V. een goede, algemene indruk. Tegenwoordig zijn er veel mooie en toch zakelijke templates te vinden via Google. Laat dat gouden randje maar achterwege, maar zorg voor een mooie, overzichtelijke, professionele opmaak zonder spelfouten!

Voorzie je C.V. van een foto
Met een foto maak je je C.V. persoonlijk. Zo heeft een werkgever letterlijk een beeld bij jou en zal hij hierdoor jouw sollicitatie beter onthouden. “Maar dan wordt je op uiterlijk aangenomen”, is een argument om dit niet te doen. Echter is er meer uit een foto te lezen dan hoe aantrekkelijk je wel of niet bent. Bijvoorbeeld of je verzorgd oogt en hoe je uitstraling is. Vakantiefoto’s en selfies zijn hartstikke leuk, maar laat een werkgever nou niet zitten te wachten op een foto met zonnebril of tuitende lippen. Prima voor social media of een date-app, helaas een mis-match voor je C.V.. Gebruik een zakelijke foto met een egale achtergrond. ‘Less is more!’

Personalia: waar en hoe ben je te vinden
Start met het noteren van je persoonlijke (contact)gegevens. Je naam, adres, woonplaats, geboortedatum, mail, telefoonnummer en ook je LinkedIn profiel.

Profielschets met jouw kwaliteiten
Bij dit onderdeel vermeld je in het kort jouw kwaliteiten, zodat de werkgever weet waarom jij een aanwinst bent voor de organisatie. Blijf vooral jezelf; zo voorkom je verwachtingen die je niet waar kan maken of een baan die niet bij je past.

Kernwoorden
Jouw sterkste punten benoem je kort en krachtig: Bam! Nu wilt je werkgever alleen maar verder lezen.

Gevolgde opleidingen en cursussen
Je laatst gevolgde opleiding dien je altijd bovenaan te zetten. Zorg ervoor dat je cursussen scheidt van opleidingen. Je kan erbij aangeven of je wel of geen diploma/certificaat behaald hebt.

Werkervaring in een notendop
Ook hier vermeld je je meest recente (huidige) werkgever bovenaan. In het kort maak je duidelijk wat je taken waren in betreffende functies. Mocht je iets bijzonders verricht hebben, vermeld dit dan ook. Dit zorgt er juist voor dat je jezelf onderscheid en opvalt.

Nevenactiviteiten zeggen veel
Noteer altijd je nevenactiviteiten wanneer dit een link kan hebben met de nieuwe werkgever of functie. Dit kan een pluspunt zijn voor je nieuwe baan. Doe je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, dan zegt dit al iets over je bereidheid om jezelf nuttig te maken.

Vaardigheden kunnen doorslaggevend zijn
Het rijtje aan taal-, rij- en computervaardigheden mag nog steeds niet uit je C.V. ontbreken. Voor sommige banen is het hebben van een rijbewijs een must of kan je bij dat ene internationale bedrijf alleen aan de slag als je vloeiend Frans spreekt en schrijft. Vul dus altijd al je vaardigheden in.

Check, check en nog eens: check!
Loop je C.V. goed na op inhoud en spelling, ook na het gebruik van spellingscontrole. Als je klaar bent, leg het dan weg voor de volgende dag. Kijk er dan nog eens naar met een frisse blik. Vaak kan je dan nog het één en ander inkorten. Vraag ook iemand uit je netwerk ernaar te kijken: iemand waarvan je weet dat die hier goed in is.

Share This
WhatsApp chat